Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Loire wijn

Loire wijn

Loire wijn is een zéér ruim begrip. Er zijn zo veel mooie verschillende wijngebieden te vinden langs deze prachtige rivier die een groot deel van (midden-) Frankrijk doorkruist. Ook vele zijrivieren komen uit in de Loire die uiteindelijk bij Nantes in de Atlantische oceaan uitkomt. Ook langs deze zijrivieren zijn wijnstreken te vinden, eigen AOC’s . Ook deze wijnen worden tot de Loire wijnen gerekend. Het gebied is zo interessant omdat er vele druivensoorten worden verbouwd en dus ook veel soorten wijn. Door de vrij Noordelijke ligging worden de Loire wijnen gekenmerkt door hun mooie frisheid en zijn daardoor vaak ook zeer culinair inzetbaar.

Sancerre en Pouilly-Fumé worden vaak in één adem genoemd. Deze wereldberoemde Sauvignon Blancs zijn feitelijk ook ‘buren’ uit het Upper-Loire gebied. BRUVINO is zeer geïnteresseerd in de wijnen uit dit stukje ‘Oude Wereld’. We importeren zelf diverse merken van deze Loire wijnen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder.

Ook de AOC Menetou-Salon is een mooi stukje met Loire wijn. Net iets westelijk van Sancerre met dezelfde druivensoorten in de Appellation, Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Hier vinden we weer andere bodemsoorten dan in Sancerre , ander terroir. Gaan we nog wat meer westelijk dan komen we bij het kleine riviertje de Arnon, deze Loire wijn valt onder de AOC Reuilly. In de AOC de Sauvignon Blanc voor wit, de Pinot Gris voor de ‘Gris de gris’ en natuurlijk Pinot Noir voor overheerlijke zachte rode wijnen.

Gaan we nog een stukje stroomafwaarts, komen we in het gebied bij Tours, AOC Tourraine. Geweldige verrassende wijnen vinden we hier, Gamay en Malbec, jawel ! Ook een Malbec is een Loire wijn, al noemen ze hem hier anders, Cot. 

Ook de AOC Vouvray met zijn Chenin Blanc , wat een verschillende smaken worden er gemaakt met deze op en top Loire druif. Van droog tot demi-sec en moelleux. Én ook nog eens meesterlijke dessertwijnen, gemaakt van door pouriture noble (edele rotting) aangetaste druiven.

 

Loire wijn informatie

Aan de linkeroever van de machtige Loire ligt Sancerre. Boven op die mooie heuvel, aan de rechteroever Pouilly-sur-Loire. Daar komt de Pouilly-Fumé vandaan.

Vroeger gebruikte men ook de Chasselas druif in dit gebied. Een enkeling verbouwt nog steeds deze oude druivensoort, met als gevolg dat de wijn niet het predikaat ‘Pouilly-Fumé’ draagt, maar ‘Pouilly-sur-Loire’, wat natuurlijk ook heel sjiek klinkt!

Beide wijnen zijn AOC’s, ‘Appellation d’Origine Controlée’. Dit houdt in dat er een strenge kwaliteitscontrole aan vooraf gaat en dat er strenge productieregels aangehouden worden. Je hebt dus gegarandeerd kwaliteit.

Pouilly-Fumé

Pouilly-Fumé kenmerkt zich door het vuursteen/rokerige in geur en smaak. De Sauvignon Blanc uit het gebied Pouilly-sur-Loire groeit op een vuursteen-rijke bodem (silex). Mineraliteit, groene appel, limes en grapefruit is waar Pouilly-Fumé voor staat. Dit wordt gewaarborgd door mooie langzaam ontwikkelde zuren en aroma’s door het vrij koele klimaat met normale zonintensiteit.

Sancerre

Het gebied van de Sancerre wijnen is ongeveer 3x zo groot als Pouilly-sur-Loire. Hier kunnen we 3 bodemsoorten onderscheiden:

  • Kiezelbodem, deze zorgt voor lichte en mooie frisse wijnen.
  • Kimmeridgien bodem, leemachtige, kalkrijke klei. Geeft veel pit en body aan de wijnen.
  • Vuursteen (silex) bodem, mineralig en rokerigheid.

In de Sancerres komen wit fruit, citrus (grapefruit en limoen) en ‘grassigheid’ naar voren. Kenmerkend zijn de mooie langzaam ontwikkelde, frisse zuren. Mooi strak en droog. Sancerre is er echter ook in de rode variant, dan hebben we te maken met Pinot Noir: mooie lichtrode, fruit-frisse wijn die het lekkerst is wanneer hij wat gekoeld is. Enorme verschillen in smaak vinden we toch wel het meeste bij de rode Sancerres. Terroir bepaalt heel veel maar uiteraard ook de hand van de wijnmaker is niet te onderschatten. Proef maar eens de Terre Blanche van Domaine Thomas & Fils en overtuig jezelf van de meesterlijke smaak ervan!

Onze selectie Loire wijn wijnen

Verbluffende smaakcombinaties

Een enkele keer zeer licht houtgelagerd, vaak op de klassieke wijze geproduceerd op RVS: ervaar de verbluffende combinatie van deze twee Sauvignon Blancs met de regionale geitenkaas Chavignol. Ook deze kaas heeft een AOC en dat is niet voor niets!

Daarnaast gaan Sancerre en Pouilly-Fumé uiteraard fantastisch samen met visgerechten, schaal- en schelpdieren. Serveer de wijn lekker koel (8-10 graden) en je kunt hier eindeloos van genieten.

Assortiment BRUVINO

BRUVINO heeft een prachtig assortiment aan Pouilly-Fumé en Sancerre. Allemaal kwaliteitswijnen geïmporteerd van kleinere producenten. Ontdek de subtiele of soms juist duidelijke verschillen van deze wereldberoemde wijnen in ons Pouilly-Fumé pakket.

BRUVINO heeft Pouilly-Fumé beschikbaar in halve flessen (37,5cc), 75cc en ook in Magnum uitvoering (1,5l). Wil je graag meer informatie? Neem contact op.

Winkelwagen

Wij verkopen geen alcohol aan personen onder de 18 jaar, je kunt de webshop niet gebruiken.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken. Ben je dat?